Over de toeristische route Atlantic Road

De toeristische route Atlantic Road, ook Atlantische weg of Atlanterhavsvegen (Noors) genoemd, is een wereldberoemde route in Noorwegen. De 36 kilometer lange route verbindt de plaatsen Kårvåg en Bud met elkaar en loopt langs de Noorse kust.

De gehele Atlanterhavsvegen is 36 kilometer lang, maar het is voornamelijk een 8 kilometer deel dat wereldberoemd is geworden. De 8 bruggen van de Atlantic Road zijn hetgeen waar jaarlijks vele toeristen op afkomen. De weg is grote toeristische trekpleister en tevens officieel één van de mooiste routes van Noorwegen. De Noorse overheid heeft de Atlantic Road namelijk bestempeld tot National Scenic Route.
 

Bouw van de weg

De Atlantic Road is een unieke weg die je langs de kust en over de het water naar verschillende eilanden brengt. De weg is aangelegd omdat de visserij in Averøy goede wegen nodig had voor de handel en export van vis. Tot grote vreugde van de inwoners werd in 1983 gestart met de bouw van de weg. De bouw duurde maar liefst 6 jaar, omdat de bouwers te maken kregen met 12 orkanen. In 1989 werd de weg geopend en is door de jaren heen uitgegroeid tot een wereldberoemde route.
 

ReizenReizen

 

8 bruggen

De Atlanterhavsveien is wereldwijd bekend vanwege de manier waarop de weg is aangelegd. De weg volgt de kustlijn en de vorm van de eilanden. De weg brengt je letterlijk bij de Noorse zee. De toeristische route Atlantic Road is voornamelijk bekend door de 8 bruggen, die op een op een stuk van ruim 8 kilometer achter elkaar liggen. Onderweg rij je over de Vevangstraumenbrug, Hulvågen bruggen (bestaande uit 3 bruggen), Storseisundbrug, Geitøysundetbrug, Store Lauvøysundbrug en Lille Lauvøysundbrug.

De Storseisundbrug is de bekendste en hoogste brug van de toeristische route Atlantic Road. De brug is 23 meter hoog en vormt een bocht in de Atlantic Road. Met een lengte van 260 meter is het ook de langste brug in weg 64. De Hulvågen bruggen zijn 33 meter langer, maar bestaan uit 3 bruggen.
 

 

Wandelen en fietsen

De toeristische route Atlantic Road brengt je heel dichtbij de Noorse zee en de prachtige kustlijn. De weerselementen spelen daarnaast ook een grote rol op de route. In de omgeving en langs de Atlanterhavsvegen zijn meerdere wandelpaden geleden, zoals kustpad Hågå en wandelpad Svevestien.

De weg is ook heel geliefd bij fietsers en wielrenners. De Atlantic Road maakt onderdeel uit van de National Cycle Route 1, die langs de gehele Noorse kustlijn loopt. Fietsers wordt aangeraden om niet in het hoogseizoen over de weg te fietsen, omdat het dan erg druk is met andere weggebruikers.
 

 

Mooiste toeristische weg ter wereld

De Atlantic Road gooide al jarenlang hoge ogen en trok al veel toeristen, dit is toegenomen nadat de weg een speciale titel kreeg. De Britse krant The Guardian heeft de toeristische route Atlantic Road uitgeroepen tot de mooiste toeristische weg ter wereld. De Noren hebben de weg zelf ook uitgeroepen tot Noorse constructie van de eeuw.

Overigens heeft de Atlantic Road meer bijzondere titels. De lezers van de Noorse krant Aftenposten riepen de weg uit tot de één-na-mooiste weg van Noorwegen, de Trollstigen kwam namelijk op de eerste plaats. Lonely Planet’s Travel Guide heeft de weg bestempeld tot de perfecte plek om heen te gaan na een relatiebreuk. Verder is het uitgeroepen tot de mooiste fietsroute van Noorwegen en de beste plek ter wereld om auto’s te testen.
 

National Scenic Route

Met de prachtige locatie van de weg, het landschap, de vorm van de weg en de vele titels, is het niet vreemd dat het behoort tot de mooiste routes van Noorwegen. De toeristische route Atlantic Road hoort bij de National Scenic Routes. Dit zijn de 18 mooiste wegen van Noorwegen. Ook onder andere de route Geiranger-Trollstigen en de Aurlandsfjellet behoren tot de National Scenic Routes.