Route en bezienswaardigheden Atlantic Road-route

De Atlantic Road-route, Atlanterhavsvegen in het Noors, is één van de mooiste routes van Noorwegen en de wereld. De route van Kårvåg naar Bud is in totaal 36 kilometer lang en loopt over 8 bruggen. De bruggen zijn het bekendste van de route, waardoor dan ook veel mensen denken dat de weg slechts 8,3 kilometer lang is. Echter is alleen het gedeelte met de vele bruggen 8,3 kilometer lang, de hele Atlantic Road is 36 kilometer lang.

Niet alleen de weg zelf is prachtig en brengt je langs de kustlijn bij de Noorse Zee, ook zijn er diverse bezienswaardigheden langs de route.

Lees meer over de toeristische route Atlantic Road >
 

Verbinding tussen vaste land en eilanden

De weg verbindt de eilanden van de gemeente Averøy met het vaste land. De weg loopt over verschillende eilanden en de 8 bruggen Vevangstraumenbrug, Hulvågen bruggen, Storseisundbrug, Geitøysundetbrug, Store Lauvøysundbrug en Lille Lauvøysundbru naar het vaste land. De bruggen zijn iconen geworden voor de Atlantic Road-route.
 

 

 

Geitøya

Een andere bezienswaardigheid langs de Atlantic Road-route is Geitøya. Gelegen bij een parkeerplaats en souvenirwinkel is het een ideale stop om even de benen te strekken. Vanaf het uitkijkpunt langs de weg heb je uitzicht over de eilanden. Het is tevens een plek om te vissen.

Vanaf de kade op het eiland vertrekken er boten naar het eiland Håholmen. Je kan met een vikingschip varen, maar ook aan boord gaan van een vissersboot om een vistrip te maken.
 

Eldhusøya

Het eiland Eldhusøya is gelegen bij de Storseisundbrua. Het eiland is een ideaal punt om de auto even te parkeren en een wandeling te maken. Op Eldhusøya ligt namelijk wandelpad Svevestien. Het verhoogde wandelpad loopt over het westen van het eiland en geeft je uitzicht over het eiland, de Atlantic Road en de Atlantische Oceaan.

Op het eiland is tevens een servicegebouw te vinden met een restaurant, informatie en toiletten. Het wandelpad begint bij het servicegebouw. Ook dit wandelpad is geschikt voor rolstoelen.
 

 

Storseisundbrua

De Storseisundbrua is de bekendste, langste en hoogste brug van de Atlantic Road-route. Met een vaarhoogte van 23 meter steekt de brug boven het landschap uit. Daarnaast loopt de brug in een bocht, waarmee het een uniek foto-object is geworden.
 

ReizenReizen

 

Myrbærholmbrua

De Myrbærholmbrua is gelegen na de Storseisundbrua en biedt een speciaal uitkijk- en vispad. Aan beide zijden van de brug is een visserspad aangelegd, waar vissers en bezoekers veilig kunnen staan en kunnen genieten van het uitzicht. Het water met sterke getijstroom is ideaal om te vissen naar kabeljauw, koolvis, makreel en witt- en zwarte koolvis. Het pad is toegankelijk voor rolstoelen.
 

Hågå

Vlak na de 8 bruggen ligt kustpad Hågå. Gelegen aan de kust bij Vevang leidt het je langs de rotsen, vijvers en tussen met heide bedekte heuvels. Tevens wandel je langs het bekende kunstwerk Columna Transatlantica. Het kunstwerk bestaat uit ongeveer 40 marmeren onderdelen, verspreid over ongeveer 90 meter. Het is een verwijzing naar hoe vroeger door middel van de zee gecommuniceerd werd met de buitenwereld. Het pad is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 

Farstadanden

In de baai Farstadbukta, direct langs de Atlantic Road-route, ligt een prachtig natuurgebied met strand. Hier kan je genieten van de Noorse Zee en de natuur. De baai is beschermd als natuurreservaat vanwege de bijzondere planten die er groeien en de vogels die er leven.

Vanaf het strand kan je een 5 kilometer lange wandeltocht maken naar de vuurtoren van Nordneset en terug. Tijdens de wandeling loop je prachtig langs de kustlijn en kan je genieten van het uitzicht.

De sanitaire voorzieningen bij Farstadsanden zijn het gehele jaar geopend.
 

Askevågen

Uitkijkpunt Askevågen ligt langs de route, op ongeveer 16 kilometer van Vevang vandaan. Het uitkijkpunt is gelegen op een golfbreker en geeft je een 360 graden uitzicht over de zee en de kust. Glazen wanden beschermen je tegen het oceaanwater. Je kan met de auto bij Askevågen komen, het uitkijkpunt zelf is niet groot.
 

Kjeksa

Aan het einde van de 36 kilometer lange Atlantic Road-route, of als je vanaf de andere kant rijdt aan het begin, ligt uitkijkpunt Kjeksa. Het is gelegen vlakbij vissersdorp Bud en biedt uitzicht op passerende schepen op de oceaan en de baai Hustadvika. De Hustadvika-baai is een berucht zeegebied. De rustplaats is simpel van opzet, maar zorgt voor een prachtig uitzicht. Via paden en trappen kan je naar de rand van de zee.